Dit noem ik 3 x i !!!

Procrastinatie. Dingen uitstellen waarvan je weet dat je ze eigenlijk zou moeten doen, maar je gaat ze niet aan, ook al leidt dat dan weer mogelijk tot stress of problemen.

Procrastinatie… Het is 3 x i.
Het is irrationeel. (Je weet dat het slecht is voor je.)
Het is irritant. (Je weet dat je je kapot ergert als het grotere proporties aanneemt.)
Het is ironisch genoeg intrigerend, vanwege de herkenbaarheid. (Want we hebben allemaal bij tijd en wijle last van uitstelgedrag.)

Ik ook, hoor. Hoe lang ik al niet bezig ben met het schrijven van mijn boek. Had ik een blueprint, vond ik het niet goed genoeg. Had ik een inhoudsopgave, miste ik de diepgang. Had ik een boekcoach, fietste het leven (of liever: de dood van een zeer dierbare dame) weer tussen mijn spaken. Maar nu moet het af. Punt uit. Dus daar ga ik. Hup, afschrijven nu. Het. Is. Goed. Genoeg. Klaarrrrrrrr. Hup én doorrrrr… afmaken, hup!

Dus nu tik ik dagenlang achtereen. Of elke dag een stukkie verder over prettige persbenadering, lastige journalisten, smakelijke anekdotes, kortom: the whole shuuu-bang van het journalistieeeeeke spel. Hashtag MGIHN…

Terug naar het onvermijdelijke effing UIT-STELLLLL*GEDR@G!?! My goodness. Wat doen we onszelf toch aan, heeej. Waarom eigenlijk?!

Spreker & ‘productiviteit-gek’ Bas Kierkels zei er wel wat zinnigs over en haalde wat oorzaken van procrastinatie aan:

  1. teveel dingen om te doen,
  2. onduidelijkheid en
  3. niet durven te vragen / beginnen.

Mensen (en ik dus soms ook, ja) zitten in feite verlamd achter hun bureau met een groot vraagteken, en dat leidt tot uitstelgedrag. Herken je dat?

Bas Mister Productivity Kierkels omschreef het alsvolgt:
“In veel gevallen moet je er echt voor gaan zitten en actief bedenken: “Waarom doe ik dit nou niet??”. Het antwoord is dan vaak: Wat wil die ander precies van mij? Je kunt dit op veel manieren oplossen. Ik merk dat ik het beste resultaat boek door de telefoon te pakken en te vragen: “Wat wil je precies van me?”. Die duidelijkheid zorgt er vaak voor dat de ander vaak met een duidelijke reactie komt. In elk geval is het daarna, óf meteen al afgehandeld, óf ik kan daadwerkelijk verder omdat het dan wel duidelijk is.”

Helder verhaal, toch? Als je dit nu weet, vraag je dan eens af:

Waarom stel ik mijn gang naar de media uit?
Waarom vertoon ik uitstelgedrag als het gaat om publiciteit?

Je hebt je immers via mijn site op een bepaald moment aangemeld voor mijn tips, inspiratie en adviezen.

En misschien vind je nu nog steeds ergens een argument om ‘jouw rode loper-moment naar het grote publiek’ verder van je af te schuiven.

Alles wat jij denkt dat waar is, is waar. En geloof me: het tegenovergestelde net zo. Dus of:
A. Er is geen tijd meer om uit te stellen.
B. Er is zo veel tijd nog om te wachten, want dit is niet het moment nog.

Allebei deze stellingen zijn hartstikke waar.

De wereld wacht op mijn verhaal.
De wereld wacht op jouw verhaal.

Ook die twee zinnen kun je verschillend lezen: Laconiek: “Ach, ze wachten wel. No hurry.” Of: vanuit enthousiasme en een enorme drive: “Ze zitten te SPRINGEN om jouw verhaal.”

De vraag is echter: wie doe jij werkelijk te kort door jouw kennis NIET te delen met het grotere publiek?

Jezelf? Anderen? Je dierbaren? Je prospects? Jouw ideale klanten, die met jouw informatie hun leven kunnen zien veranderen…?

Dat antwoord weet alleen jij. Kies zelf maar. Alles is waar. En niets is net zo waar.

Geloof mij daarom ook niet, zeker niet klakkeloos. Geloof in jezelf. Waardeer jezelf om wie je bent. En weet waar je van waarde bent. Want alleen daarmee maak je de weg vrij naar een leven vanuit vrijheid, plezier, met gemak en gratie. Wetend wat jou te doen staat. Zonder twijfel, aarzeling of uitstelgedrag. Vanuit vrijheid, met zelfvertrouwen, met en op je gemak.*

Liefs, en veel leesplezier!
Linda

* Dat én meer kun je overigens leren op mijn event op 24 en 25 oktober aanstaande. Meer over mijn Pak de Pers-event lees je hier. Doe het meteen, anders blijf je het uitstellen. Zonde. En niet nodig. ?

Oja, ik heb trouwens voor zo’n 10 mensen plek op mijn event, dus veel ruimte voor persoonlijke aandacht.

Tip

Geloof in jezelf. Waardeer jezelf om wie je bent. En weet waar je van waarde bent. Want alleen daarmee maak je de weg vrij naar een leven vanuit vrijheid, plezier, met gemak en gratie.

Wetend wat jou te doen staat. Zonder twijfel, aarzeling of uitstelgedrag. Kijk jezelf ’s morgens, ‘s middags en ’s avonds aan in de spiegel en zeg:

“Ik ben van waarde.
Mijn verhaal doet ertoe.
Ik ben.”

Als je dit elke dag doet, ga je door verschillende emoties. Laat die er zijn. Elke emotie geeft je inzicht. Weet ook: je hebt emoties, maar je BENT ze niet. Zo bouw je aan je zelfvertrouwen.

Bye bye, L.

Meer lezen?

Wil jij ook met gemak in het nieuws komen, zodat klanten naar jou toestromen? Weten hoe je dit doet? Ga dan nu naar mijn aanbod.