Zijn wenkbrauwen schoten vragend omhoog. Ietwat besmuikt glimlachend zei Jort…

Ik weet niet eens meer wat het onderwerp precies was, dat Beau van Erven Dorens aanhaalde. Noch de exacte vraag die de presentator stelde aan zijn tafelheer Jort.

Het enige dat ik nog dacht bij Beau’s stelling – of poging tot het uitlokken van een uitspraak -, was: ‘Hm… wat onhandig geformuleerd’. En in een split second: ‘Ik zou er niet op ingaan’.

Blijkbaar dacht Jort er hetzelfde over. Zijn wenkbrauwen schoten omhoog, keek met verwondering naar Beau en met een elegante, ietwat besmuikte glimlach zei hij hem:

“Vind je het goed als ik hier even geen mening over heb?”

Prima opgelost.

In een gesprek met een journalist kun je soms vragen krijgen die niet relevant zijn. Of vragen waarmee de journalist jou uit de tent wil lokken. Of vragen om jouw mening over een onderwerp te peilen.

Dat kan handig zijn voor de journalist – en daarmee het medium waar hij voor werkt. Het kan goed zijn voor de kijkcijfers, als een gast een bijzondere uitspraak doet. Dan kan de marketingmachine soepeltjes draaien, ter aankondiging van het programma, zodat zo veel mogelijk mensen gaan kijken.

Klik-beet ?

Tip

Supertof als je in een praatprogramma komt! Blij! Genieten! En je wilt goed voor de dag komen, je gefundeerde mening geven. Maar soms is het beter om niet te reageren, zeker als je geen expertise op dat onderwerp hebt. Of simpelweg niet het spelletje mee wilt spelen, deze keer. Schrijf een aantal citaten op ter voorbereiding. Denk na wat jouw belangrijkste boodschap is. De kijker/lezer/luisteraar is gebaat bij een spreker of expert die helder zijn verhaal kan verwoorden. Het liefst in 1 zin.

Succes verzekerd!

Linda Graanoogst, publiciteitscoach en oprichter van Met gemak in het nieuws

P.S. Wil je 1 dag 1-op-1 een MediaTraining van mij krijgen? Van 10.00 tot 16.00 uur werken we in een veilige omgeving aan jouw spreekvaardigheid en weerbaarheid, met tegenover jou 8 verschillende type journalisten. Camera op je neus… en hup, gaan! (Klanten die deze VIP-dag met mij deden, gaven deze training een 8,7.) Wil je meer weten hierover, stuur me dan een berichtje.

Meer lezen?

Wil jij ook met gemak in het nieuws komen, zodat klanten naar jou toestromen? Weten hoe je dit doet? Ga dan nu naar mijn aanbod.