En daarom houd ik hiervan

En daarom houd ik hier zo van.

“Waarom zou je dat doen? WAAROM?!?”
Ze glimlachte sereen. Haar wijsvinger priemde naar het donkergroene schoolbord. 
Ssst”, deed haar buurvrouw. “Meneer Wim Daniëls begint weer!

Of het nu op de basisschool de Vijverberg in Son was, of tijdens een les Nederlands op het Van der Puttlyceum in Eindhoven, of later op de Universiteit van Amsterdam en zelfs op Forum, de toenmalige Hogeschool van Communicatie & Journalistiek in Utrecht; altijd heeft het ‘waarom’ mij beziggehouden. 

Ik probeer te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. 
Wat hun beweegredenen zijn. 
De reden voor hun handelen of voor hun (na)laten. 

En soms kan ik niet anders dan denken: ik begrijp het niet, ik kan het niet volgen… 
Dan kraken mijn hersenen van ‘begrijpeloosheid’. 
(Nee, dat woord bestaat niet, maar het drukt wel precies mijn UHHUHuhh?! – frustiestaat uit.)

Een goede vriend van mij raadde me aan om mezelf slechts te ‘verwonderen’. Me niet kwaad meer te maken over dingen die anders gaan zoals ik bedacht had, maar me slechts te ‘verwonderen’. Na flink wat oefening hierin werkt het inmiddels zo voor mij. 
Wat niet wil zeggen dat dingen me niet raken. Ik ga er simpelweg veel meer ‘zen’ mee om.
Verwonderen – over dingen die Trumpiaanse proporties aannemen – geeft dus rust. 

Wat ook rust geeft, is altijd naar eer en geweten handelen. 
Zo deed ik laatst bij Omroep Flevoland een onthulling. 
Voor mij was het geen nieuws, maar voor de journalisten die mij interviewden, blijkbaar wel. 

Hoe ik ineens zo in die radio-uitzending was gekomen? 
Ik vermoed – omdat ik in het gesprek met de ander – altijd op zoek ben naar de ‘waarom’. En daarmee oprechte aandacht toon. Jaren geleden sprak ik een van de redacteuren bij Omroep Flevoland. Dat gesprek is me bijgebleven, want de redacteur deelde een persoonlijk verhaal met mij. Het schepte een band, onbewust. 

En ineens ontving ik een berichtje, zo maar, via LinkedIn. Hoe het met me ging. En of ik mee wilde werken aan een interview over ondernemerschap. Hoe ik 2020 had ervaren, wat mijn leermomenten waren geweest, wat ik meeneem in dit jaar. 
Ja natuurlijk wilde ik dat: 
met gemak & op mijn gemak in het nieuws komen. Wat jij?

TIP
Onderhoud het contact met de journalist. En toon interesse. Graaf eens dieper dan dat vluchtige gesprek. Maak oprecht contact. Dat alles levert echt wat op.
Mensen voelen dat. Jij voelt het vast meteen, wanneer het ‘echt is’, daar ben ik van overtuigd. 
Ik voel het ook: oprecht contact. 
Ik geniet ervan. Want het brengt zo veel meer in het leven. 
Dat is pas rijkdom. Aandacht. 

In een wereld die zo veel te vertellen heeft, verstil een moment. 

Luister naar de ander. Hoor wat niet gezegd wordt.

Vraag door. 

Geef de ander de ruimte, de aandacht. 

Met liefde,

Linda

P.S. Geniet van je dag. En haal het optimale uit jezelf & dit jaar

Meer lezen?

Wil jij ook met gemak in het nieuws komen, zodat klanten naar jou toestromen? Weten hoe je dit doet? Ga dan nu naar mijn aanbod.